31 Mar 2012

Kosova priştine doğal güzellikleri


              Avrupa'nın en son bağımsızlığına kavuşan ülkesi Kosova,balkanların kalbisir.kosova cumhuriyeti nin başkenti priştine ,ülkenin en büyük en gelişmiş kenti. Ülkenin ortasında golyak daglarının alt kesiminde yer alıyor. Kentin önünde ,Osmanlılarin balkanları tam hakimiyet altına almasıyla sonuçlanan savaşın gerçekleştiği Kosova ovası uzanıyor 1389 da yaşanan savaşın ardından Osmanlı sultanı l. Murad savaş Meydanı'nı gezerken bir Sırp askeri tarafından öldürüldü . l murad in türbesi iste bu öldürüldüğü yere insa edildi. Yüzyıllar sonra Kosova sırpların eline geçtiğinde kosava savası ni ulus inşasının temeli haline getiren Sırp milliyetçileri türbenin tam karşısına savası kaybeden prens lazar adına bur anıt diktiler şimdi arnavutların yıkmak istediği bu anıt koruma altında priştine yi ziyaret eden hemen herkes l murad in yakınlarında restore edilen türbesini ziyaret ediyor ve prens lazar anıtına uzaktan bakıyor.

            KOSOVA'DA GECE HAYATI ÇOK HAREKETLÎ

Pristine bugün bir kültür ve egitim kentidir. Nüfusu 200 bin civarındadır Kentte büyük çogunlugu Arnavutlar olusturmakla beraber Türkler , boşnaklar sırplar ve romlarda yaşıyor kent, Kosova'nın alışveriş , eğlence ve gece hayatı bakımından en canlı kentidir . Büyük alışveriş merkezleri ve kafeler, özellikle genc nüfusun buluşma yerlerinin basında gelir kentin en hareketli caddesi aynı Zana'nda dev portresiyle kente gülümseyen eski ABD baskanı Clinton'in adını taşıyor.

Caddenin sonunda priştine meydanı bulunuyor meydan cevresinde Osmanlı devrine ait yasar pasa (1835) ve Fatih (1462) camileri başlıca tarihi ezerlerdir.

Eski yönetim binası ise simdi müze Olarak kullanılıyor. Priştine deki dinsel yapıların yani sıra cardakli , Çeşmeli sofali, hamamli konaklarda ziyaretçileri çeken yerlerin basında geliyor . Savaş sırasında bir hayli zarar Goren yapılar yeniden kent hayatına kazandırıldı.


Priştine nin en işlek Caddesi'ni,eski ABD Baskanı Clinton'un dev portresi süslüyor
BÜKREŞ ; balkanların gizemli sehri
Roma'nın başkenti ve aynı Zamanda kültürel endüstriyel finans merkezi Bükreş balkanların da en büyük kentlerinden biri . Romanya ovasının ortasında Tuna nehrinin bir kolu olan dambovita'nin kıyısında kurulu kent yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip. Romanya ortaçağ kaleleri karanlık ormanları ve karlı zirveleriyle efsane transilvanya Bölgesi'ye ünlüdür . Küçük Paris Yada balkanların Paris'i lakabıyla da anılan Bükreş ise mimari bakımından ellektik bir görünüm arz eder.
En erken 1459 tarihinde yazılı belgelerde adı gecen kent , tarihsel bakımdan çeşitli dönemlerin izlerini taşır Romanya nin Osmanlı dan bagimsizlasmasindan itibaren büyük bir Batılılaşma atağına kalkışması en çok kentleşme alanında kendini gösterdi

-OSMANLI'dan çok eser kaldı..

Osmanlı devri boyunca küçük bir ortaçağ kenti gorunumundeki Bükreş'te
O doneme ait çok az eser kaldı . Bu eserlerden ayakta kalanların cogu lipscani bölgesinde görülebilir kentteki eski yapılarda biri bizans üslubunda yapılmış eski avlu kilisesi. Antim manastırı cretulescu, St.stavropoleos ve St.spiridon kiliseleri ise 18 yüzyıla ait Romanya'nın başkenti olduktan sonra eski binalar dar silahlarıyla mahalleler ortadan kaldırıldı . Geniş bulvarlariyla kavuşan Bükreş , modern ve görkemli yapilarla donandı Paris'i taklit etmeye çalışan Bükreş'in mimari bakımdan altın çağ olarak nitelendirilen bu donem kısa sürdü komünist donemde devlet iktidarın gücünü simgeleyen devasa kamu binaları yapıldı . Mimari estetik kaygısı taşınayın konut bloklariyla kent büyüdü .


Komünizim ardından da piyasa ekonomisinin şekillendirdiği bir mimari anlayış ortaya çıktı ve bu kez de alışveriş merkezleri ve plazalar kendini gösterdi.

BÜKREŞ'TE ÇOK SAYIDA MÜZE VAR

Bükreş aynı zamanda bir kültür ve sanat merkezi . Eğlence ve gece hayatı da son derece hareket li
Kentte ziyaret edilecek pek çok yapı var. Bükreş'te ki çok sayıda müze arasında kent tarihi müzesi ve Romanya sanat müzesi kesinlikle ziyaret edilmelidir. Koy Müzesi'nde ise Romanya nin etnografik öyküsü izlenebilir. Parlemento sarayı ve tarihi bir kilisenin yer aldığı cumhuriyet meydanı Bükreş'in en güzel ve en hareketli noktası .sutunlu Cephesi'ye dikkat çeken Romanya büyük kütüphane si de bu meydanda. Cavusesku döneminde yaptırılan devasa parlemento binası zafer takı ulusal tiyatro tren istasyonu Bükreş üniversite binası görülmesi gereken yapıların basında geliyor.




Kosovo the last country in Europa to gain independence is also the heart of the Balkans The capital city of Kosovo Pristina is the biggest and most developed city in the country . It is located in the centre of the country at the foot of the goljak Mountains.

Before the city lies the Kosovo plain wher the war that lead to full ottoman control of the Balkans took place. After the war in 1389,ottoman sultan Murad l was killed by a Serbian soldier while he was walking around the battlefield . The mausoleum of Murad l was built riht where he was killed when Serbia seized Kosovo centuries later ,Serbian nationalists who saw the Kosovo war as a base on which to built the nation erected a manument in the name of the deflated prince Lazarus across from the mausoleum . Today ,this monument that Albanians want to demolish is under protection. Almost everyone coming to Pristina visits the mausoleum of Murad l that was recently renovated

And faces the prince Lazarus monument from afar

NİGHTLİFE İS VERY DYNAMİC İN KOSOVO

Today Pristina is a city of culture and education .its population is around 200,000 Albanians make up the majority while the city also has Turkish Bosnian , Serbian and Roma residents . It is the liveliest city in Kosovo in terms of shopping ,entertainment and
Nightlife. The young population mainly meets at the large shopping centres and cafe's. The busiest avenue in the street carries the name of former us president Clinton ,who smiles at the city from his giant portrait . Pristina square iso located at the end of the avenue.


Yashar pasha (1835) and Fatih (1462) mosques are prominent historical monument s around the square from the ottoman era the former government building is now a museum.


Aside from Pristina s religious buildings mansions with gazebos, fountain s sofas and baths are among the main tourist attractions . Buildings that were severely damaged during the war were brought back into city life.

Some majestic buildings like the catholic church were built after the war.

BUCHAREST ; The mysterious city of the Balkan s

Bucharest , the capital and cultural , industrial , financial centre of Romania is one of the biggest cities in the Balkans. The city built on the banks of the dambovita that is a branch of the Danube river the middle of the Romanian plain, has a population of around two million . Romania is famous for the legendary Transylvania region of medieval forts, dark forests and snowy
Peaks. Bucharest , also referred to as Little Paris or Paris of the Balkans exhibits an eclectic architectural style.
The city that is mentioned in written document s dating as far back as 1459 carries the mark of various periods in history. After Romania gained its independence from the ottomans it went great lengths to become westernised and urbanization is where this is most evident .

There are many Museum's in bucharest

Bucharest is also a culture and arts centre it hosts various festivals each year and has a very dynamic nightlife.
There are many attractions and buildings to be seen. Among the numerous museum in Bucharest the city history museum and Romania art museum are must sees. Romania's ethnographic history can be traced at village museum. Republic square where the palace of the parliament and historical church are located, is the most beautiful and liveliest landmark in Bucharest the national library of Romania stands out with its pillared facade and is also located on this square . The monumental buildings of the parliament built during the ceausescu regime ,triumphal arch national theatre train station and Bucharest university building are the top monuments to be seen.....

kosova,Priştine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder